sl-SIsr-Latn-ME
Izdelki  KAI na Japonskem veljajo za kultni statusni simbol z visoko stopnjo prepoznavnosti. Podjetje, ki je nastalo leta 1908, sloni na stoletni tradiciji razvoja in prodaje nožev ter kuhinjskih pripomočkov, ki jih odlikujeta ostrina in funkcionalnost. 

Najbolj znan je Kuharski nož – izdelek, ki izstopa z neprekosljivo kakovostjo in izvirnostjo. Ideja o njegovem nastanku se navezuje na stoletno umetnost japonskih  samurajskih mečev. Tehnološke izboljšave in estetsko posodabljanje dajejo kuharskemu nožu KAI specifično podobo in globalno prepoznavnost.

Serija Shun

Serija kuharskih nožev Shun  je ena najprepoznavnejših na svetu. Narejeni so iz damaščanskega jekla, in jih najpogosteje uporabljajo  vrhunski profesionalni kuharski mojstri, čeprav so zelo cenjeni tudi pri ljubiteljskih kuharjih.  Profesionalni kuharski noži Shun so izdelani  iz posebnega, 32 plastnega nerjavečega damaščanskega jekla. Jedro je narejeno iz jekla V-Gold-10. To posebno nerjaveče jeklo je izjemno trdo (61±1 HRC, 1,0% ogljika, 1,5% kobalta) in zagotavlja rezilu nedosegljivo ostrino.

Ročno brušeno konveksno rezilo  daje ostrino, ki lahko zareže tudi v najtrše materiale. Ostro rezilo in stabilna teža kuharskega noža, omogočata rezanje brez napora.Serija Seki Magoroku

Seki Magoroku Red Wood očara z rezilom visokega sijaja. Izdelan je iz najkakovostnejšega jekla, s trdoto 58±1 HRC.  Precizno polirano rezilo daje kuharskim podvigom odlične rezultate. Ročaj tradicionalne kostanjeve oblike je izdelan  iz  rdečega lesa sekvoje. Sekvojin les je trd in vsebuje veliko olja, zato je tudi vodoodporen. Sijajna polipropilenska objemka pa dodaja harmonijo k moderni barvi lesa.


Serija Wasabi

Wasabi black –  sijajno rezilo, črn ročaj: noži tipično japonske oblike iz nerjavečega jekla s pološčenim rezilom, trdote 58±1 HRC, bodo vašo kuhinjo obogatili s pridihom Daljnega vzhoda. Ročaj noža Wasabi zadovoljuje visoke higienske standarde, saj je izdelan iz posebne mešanice bambusovega prahu, ki ima  naravne antibakterijske lastnosti  in polipropilena.

Za razliko od tradicionalnih japonskih nožev v črn ročaj noža Wasabi ni vstavljeno rezilo, temveč ga v celoti objema. Rezilo je tesno oprijeto, kar preprečuje nečistoči, da bi zašla v odprtine. Zato je primeren tudi za uporabo v večjih lokalih s prehrano. 


Serija Pure Komachi 2

Serija Komachi igrivo kombinira uporabnost in dizajn. Visoko kakovostna rezila iz nerjavečega jekla so prevlečena z obarvanim karbonskim materialom. Zato se hrana ne prijemlje na nože ob rezanju, barve pa nezmotljivo ločujejo nože iz serije po njihovem namenu. Držala so ergonomsko oblikovana in barvno ustrezajo rezilu.  


Stojala in deske

Stojala za nože in deske za rezanje so izdelani iz kakovostnega lesa, zato bodo zadovoljili tudi najzahtevnejše potrebe glede kakovosti in oblike.

Ti brezčasni izdelki dosegajo najvišjo kakovostno raven. Zadovoljujejo tako estetske, kot funkcionalne kriterije, saj izdelava temelji predvsem na prvovrstnih naravnih lesenih materialih. 

Za proizvodnjo je pomembno izbrati trpežen les in pri tem ohranjati ekološko zavest. Naravni les za izdelavo nožev pridobivajo iz nevitalnih delov drevesa, da lahko rastline rastejo naprej.

Več informacij


Izdelki KAI  

Katalog izdelkov KAI  

SANTOKU – japonsko rezilo, tri pomembne prednosti

 • tradicionalni japonski večnamenski nož
 • primeren za rezanje rib, mesa in zelenjave
 • primerljiv s kuharskim nožem

NAKIRI – japonsko rezilo, primerno za zelenjavo

 • tradicionalni japonski nož za rezanje zelenjave
 • namenjen za rezanje vseh vrst zelenjave
 • čeprav je videti kot mesarski nož, ni primeren za razkoščevanje

DEBA – japonsko rezilo, izbočena oblika

 • tradicionalni japonski mesarski nož
 • nož z asimetričnim rezilom
 • trd in težak nož z močnim in širokim rezilom
 • sprednji del rezila najpogosteje uporabljajo za filiranje ribe
 • zadnji del rezila je močnejši in je primeren za razsekavanje mesnih ali ribljih kosti

YANAGIBA – japonsko rezilo v obliki vrbove vejice

 • tradicionalni japonski nož za precizno rezanje
 • ozko in dolgo rezilo je nadvse primerno za rezanje zelo tankih kosov, priporočljiv je za pripravo sušijev in sašimijev
 • nož bo zanesljivo rezal dovršeno, gladko in natančno
 • dolžina in oblika rezila zagotavljata dolg in raven rez

 

Navodila za uporabo in vzdrževanje

KAI noži zahtevajo skrbno vzdrževanje in previdno uporabo. Zato je dobro upoštevati nekaj navodil o ravnanju in vzdrževanju:

 • Pred prvo uporabo nož dobro operite v vroči vodi.
 • Po vsaki uporabi nož izperite pod tekočo vodo in osušite s kuhinjsko krpo. Ne uporabljajte močnih detergentov. Zaradi varnosti  rezilo vedno čistite s krpo v smeri proti rezilu.
 • Agresivne sestavine, kot npr. limonin sok, očistite z rezila takoj po uporabi.
 • Noža nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju. Lahko se poškoduje  ročaj in skrha rezilo.
 • Nikoli ne režite na steklenih površinah ali granitnih podlagah. Lahko se poškoduje konica, celo iz najtršega jekla. Uporabljajte izključno lesene deske ali podstavke za rezanje iz plastičnih, srednje trdih materialov
 • Noži z  ročaji iz naravnega lesa ne smejo biti dalj časa v vodi. Ročaje lahko občasno naoljite z navadnim rastlinskim oljem.
 • Pri shranjevanju nožev bodite pozorni, da se rezilo ne dotika drugih kovinskih predmetov. S tem boste preprečili poškodbo rezila. Nože shranjujte v lesenih blokih ali na stenskih magnetnih tablah. Japonske nože običajno shranjujejo v lesenih tulcih.

Brusilci in brusilni kamni

Za ostrenje in brušenje nožev na tradicionalen japonski način priporočamo brusni kamen iz keramične zmesi. Med najbolj cenjene spadajo brusni kamni DM-0708, DM-0600, WS-800 in  WS-3000.

Električni brusilec nožev KAI AP-0118 je alternativa tradicionalnim brusnim kamnom. Brusilec je opremljen z dvema paroma rotirajočih se brusnih kamnov, kar omogoča grobo in fino brušenje v enem koraku. Za bolj natančna navodila o brušenju simetričnih in asimetričnih rezil s tradicionalnim japonskim brusnim kamnom, si preberite v nadaljevanju.

Postopek brušenja

Brusni  kamen pred uporabo namočite v vodo za približno 10 minut. Pazite, da bo kamen med brušenjem ves čas rahlo vlažen.
 

Za asimetrična rezila:  na brusni kamen najprej položite spodnji konec rezila in pazite, da bo ležal pod kotom, kot ga priporoča proizvajalec. Pričnite z brušenjem rezila pod kotom 45 stopinj (tako boste zaobjeli kar največjo površino rezila), pritisnite rezilo proti robu in popustite, ko ga vračate v prvotno lego. Postopek ponavljajte na vsej  površini rezila. Ko končate z  brušenjem spodnjega dela rezila, obrnite nož in ponovite postopek še na ravnem delu rezila, vendar le 10 krat manj. 

Simetrična rezila: ponovite zgoraj opisani postopek, vendar tokrat rezilo položite na kamen pod kotom 15 stopinj. Pomembno je, da obe strani rezila nabrusite enakomerno, kar bo dajalo nožu simetričen videz.

Struktura brusa

Z oznako strukture brusa je določeno razmerje med volumnom brusa in volumnom brusnih zrn.

Vezivo brusa
Naloga veziva je, da poveže brusna zrna v obliko brusa. Od vrste in količine veziva v brusu so odvisne trdota, struktura in s tem brusne lastnosti brusa.

Keramično vezivo je vezivo na osnovi gline, kaolina, živca in drugih materialov — polnil. Termično se obdeluje pri temperaturah med 900 in 1300°C. Razpon trdot je pri keramično vezanih brusih zelo velik. Keramično vezivo je občutljivo na hitre spremembe temperature in udarce. Različne kemikalije in čas skladiščenja na bruse ne vplivajo. Normalno se keramično vezani brusi uporabljajo pri delovnih hitrostih do 40 m/s, zelo dobro držijo obliko in so uporabni za vse vrste brušenja (od zelo grobega do najfinejšega).

Velikost brusnega zrna je v skladu z mednarodnimi predpisi. Označena je s številkami po FEPA standardu. Število označi, koliko luknjic na dolžini enega inča (25,4 mm) ima žično sito, ki zrno še prepušča. Do granulacije 220 so makro zrna, nad 240 mikro zrna.

Granulacija brusnega zrna določa učinek brušenja in kvaliteto obdelane površine. Najbolj ekonomično je izbrati najbolj grobo granulacijo, s katero še dosegamo zahtevano kvaliteto obdelave. Kadar je potrebno pri brušenju odstraniti več materiala, je ekonomična kombinacija grobega in končnega brušenja. Velika zrna so namenjena za groba brušenja, kjer je potrebno odbrusiti velike količine materiala, fina zrna pa so namenjena za doseganje gladkih površin in za male odvzeme materiala.

Trdota brusa
Trdota označuje odpor, s katerim vezivo preprečuje izbijanje brusnega zrna iz brusa. Trdota je odvisna od vrste in količine veziva, od strukture brusa in od načina izdelave brusa.

Splošno pravilo za določitev trdote brusa pravi, da se za brušenje trših materialov uporabljajo mehkejši brusi, za brušenje mehkejših materialov pa trši brusi. Priporočamo, da pri manjših stičnih površinah med obdelovancem in brusno ploščo izberete nekoliko trši brus in obratno, pri večjih stičnih površinah pa nekoliko mehkejši in bolj porozni brus.Ostala prodajna mesta z jeklenimi noži KAI:  

Lesnina BRDO d.d., Cesta na bokalce 40, 1000 Ljubljana 

Fiducia d.o.o, Bravničarjeva ulica 11, 1000 Ljubljana 

KREK d.o.o., Hraška cesta 15, 4248 Lesce 

id:doma, Slovenska cesta 9, 1000 Ljubljana 
 
ELTUS PLUS d.o.o., Maloprodaja Koseze, Vodnikova cesta 187, 1000 Ljubljana 

 


 

Dotik kulinarične kulture Daljnega vzhoda

Japonska je znana po  kulturni, ekonomski in zgodovinski prepletenosti. Ko govorimo o japonski kulinariki, najprej pomislimo na priljubljeni suši, in ob tem na dve najpomembnejši sestavini –surovo ribo in riž.  Japonci niso ljubitelji dolgotrajnega kuhanja, bolj jih navdušujejo sveža hrana in naravni okusi. Vsaka japonska pokrajina ima tudi svoje kulinarične posebnosti.

Skozi obdobja stoletne  izolacije zaradi  geografske oddaljenosti, so japonci razvili svojevrsten način sezonskega prehranjevanja z  lokalnimi sestavinami. Poleg svežih sestavin je pri kulturi prehranjevanja japoncev neizogiben tudi estetski videz hrane. Celo najmanjši kulinarični posladki so videti kot  prava umetnost. Ker japonci razmišljajo holistično, je tudi sama priprava jedi tesno povezana z umetnostjo in filozofijo. Pri tem je prava izbira noža prav tako pomemben del kulinaričnih užitkov.