sl-SIsr-Latn-ME

KYOCERA razkriva pripravo sušija na način profesionalnih šefov:
kako pripraviti japonsko specialiteto doma?

Mojster sušija Timo Könnecke predstavlja način, kako pripraviti suši doma. V le nekaj preprostih korakih, s svežimi sestavinami in kakovostnimi keramičnimi noži Kyocera, lahko to japonsko specialiteto pripravite v svoji kuhinji.

Suši je svetovno znana specialiteta iz več razlogov. Pravijo, da boste živeli dlje, če bo ta jed del vašega vsakdanjega jedilnika. Suši naj bi celo preprečeval raka na pljučih, moškim pa povečal možnosti, da naredijo vtis na svoje drage.
Zagotovo pa lahko trdimo, da je suši že zelo dolgo ena od najbolj priljubljenih jedi na svetu Še več, nigiri in maki sta vse bolj všeč tudi otrokom: Nedavna raziskava je pokazala, da 43 odstotkov britanskih otrok redno uživa suši*. Gre za vsekakor zdrav obrok, ki obstaja v veliko različnih oblikah in variacijah, zato ga vse pogosteje najdemo na jedilnikih tudi doma. Možnosti za pripravo je neskončno, s pravim orodjem, kot so noži Kyocera, pa priprava izvrstnega sušija ni tako zapletena kot je morda videti.
* OpenTable survey 2016: Generation GourmetSveže sestavine in pravi pripomočki
Kakovost svežih sestavin je zelo pomembna, prav tako tudi uporaba pravega orodja. Da bi preprečili cefranje in razpadanje ribe, je potrebno nežno in previdno rezanje. Z noži japonskega proizvajalca keramičnih gospodinjskih izdelkov Kyocera, ki nudi široko paleto visoko kakovostnih nožev, boste nalogi gotovo kos.
Keramična rezila bodo zelo dolgo ohranila ostrino. Zaradi izjemne trdnosti napredne keramike je moč Kyocerine nože pomivati tudo v pomivalnem stroju. Za razliko od običajnih kovinskih nožev, keramični ne prenašajo kovinskih ionov na hrano, odporni pa so tudi na sadne in zelenjavne kisline ter olja. Njihova uporaba pri hrani ne spreminja vonja ali okusa. Zato so Kyocerini noži še posebej primerni za pripravo sušija.


Priprava popolnega riža za suši
Za dve osebi potrebujete približno 300 gramov riža,ki ga operete v hladni vodi. Izpirajte ga toliko časa, dokler voda ne bo povsem čista. Riž kuhajte v kuhalniku za riž ali navadni posodi. Razmerje med vodo in nekuhanim rižem naj bo 1:1.
Nasvet: Pred kuhanjem pustite stati namočen riž v hladni vodi 15 do 20 minut. Tako boste dosegli idealno, puhasto in lepljivo teksturo riža, ki je potrebna za zvijanje in oblikovanje kepic riža za suši.

Zavrite vodo in ga kuhajte na nizki temperaturi, dokler voda ne povre. Nato pričnite s pripravo suši ‘su’-ja. To je mešanica kisa in začimb, v kateri boste marinirali kuhan riž.
V posodico dodajte 35 ml riževega kisa in vanj raztopite 10 g morske soli in 20 g belega sladkorja. Dodajte vroč riž, dobro zmešajte in mešanico pustite, da se ohladi – 30 minut na nekovinskem pladnju ali v ploski skledi.


Preprosto rezanje in sekljanje zelenjave
Medtem ko čakate, da se riž ohladi, pripravite zelenjavo. Za nadev ‘maki’ narežite zelenjavo na tenke rezine. Tradicionalni japonski kuharski mojstri uporabljajo tehniko rezanja imenovano ‘katsuramuki’, kjer podolgovato in okroglo zelenjavo, npr. kumarice, redkve ali korenje, narežejo vzdolž obsega na zelo tenke, skoraj prozorne rezine.
Nasvet: Z natančnim rezanjem tenkih rezin izdatno povečate površino zelenjave, kar posledično močno poudari okus. S pomočjo Kyocerinih keramičnih nožev, ki se z ergonomsko oblikovanimi držali odlično podajo v roko, je delo še posebej preprosto. Seveda pa lahko uporabite tudi Kyocerin univerzalni rezalnik ali lupilec.


Pravilno valjanje sušijev: hosomaki
Hosomaki je suši jed, ki je še posebej primerna za začetnike. Mali suši zavitki, v katerih je običajno le ena sestavina, so lahko napolnjeni s kumaro, lososom, tuno ali avokadom. Možnosti je neskončno. Običajno nadev predstavljajo ribe, vendar so vegetarijanski nadevi tudi zelo okusni. Položite polovico lista halog nori vzdolž spodnjega roba bambusove podloge in nanj enakomerno razporedite plast mlačnega riža.
Nasvet: Oblikovanje riža bo lažje, če pred valjanjem rahlo ovlažite prste.
Na zgornji strani haloge nori pustite prost 1-centimetrski trak. Nadev naložite enakomerno po sredini riža. Če želite da bo nadev bolj pikanten, mu lahko dodate wasabi.

S pomočjo bambusne podloge zavijte suši. Del haloge nori kjer nismo naložili riža zmočite z vodo, da se bo po valjanju dobro zalepil. Pripravljen zvitek narežite na manjše kose in jih servirajte skupaj s sojino omako, ingverjem in wasabijem.
Dodatne nasvete in recepte najdete v brošuri kuharskega mojstra Tima.

Vstop v trgovino

Oglejte si bogato ponudbo keramičnih gospodinjskih izdelkov Kyocera v naši spletni trgovini.

Kliknite za vstop v trgovino -->